Kuća

Pansion "Sefića-avlija" se nalazi u jednoj od najstarijih mahala u Mostaru, u srcu grada, 200m od Starog mosta kao i 200m od Karažoz-begove džamije, na vrlo tihom i mirnom mjestu. Podaci o tačnom datumu izgradnje nisu sačuvani. Ono što znamo je da je prva kuća sa visokim stropovima u Mostaru što je obilježje arhitekture nakon dolaska Austro-Ugarske na ove prostore 1878. Godine. Iz ovog možemo sa velikom sigurnošću zaključiti da je prvobitna kuća izgrađena mnogo ranije (vjerovatno u 17. Ili 18. vjeku) i da je temeljito renovirana upravo nakon dolaska Austro-Ugarske. Od tada do danas na objektu nije bilo većih izmjena.

Gostoprimstvo

Bošnjaci su vrlo poznati po njihovoj lijepoj tradiciji. Ljudi u Bosni i Hercegovini će skoro uvijek biti vrlo prijateljski raspoloženi. To je uobičajeno u regiji Balkana, medjutim Bosansko gostoprimstvo je nešto posebno. Stanovnici Bosne mnogo brinu o kulturi te će rado skrenuti s puta da bi vam pomogli da pronađete neku lokaciju, a često će i pozvati nekog u svoju kuću na kahvu. Smatra se uvredljivim da odbijete ponuđeno piće ili jelo kada posjećujete nekog u njegovoj kući. Jednom kada uđete u nečiju kuću kao gost, očekujte tretman kao na crvenom tepihu. Više nego vjerovatno je da će domaćin iznijeti slatkiše i tada do izražaja će doći jedno nepisano pravilo – nije dobro ako ste u žurbi, zato bez žurbe! ;-)

Bosanska kultura još uvijek održava široke familijarne veze, što znači da dede i nene žive sa svojom odraslom djecom ili blizu njih, i brinu o njihovoj djeci dok su roditelji na poslu. Djeca odrastaju sa vrijednostima da trebaju poštovati starije i znanjem da će možda i sami kasnije brinuti o svojim starijim članovima porodice. Gostoprimstvo je vrlo važna vrijednost i vodi ka dubokim socijalnim vezama među prijateljima i komšijama.